habibshekhanzai.blogg.se

Habib Shekhanzai, 19850630, Angered. Medborgare i Sverige

Så kan du spara dig rik

Publicerad 2016-01-19 16:09:48 i Allmänt,

 

Steg 1. Att tjäna pengar

Det första steget för att nå ekonomiskt oberoende och att bli rik är att tjäna pengar. Tyvärr så är inte sambandet så enkelt att om du tjänar pengar så får du automatiskt mer pengar. T.ex. desto mer du tjänar, desto mer skatt betalar du. Det är oerhört svårt om inte omöjligt att tjäna ihop en förmögenhet i Sverige idag. Den lilla pilen representerar hur mycket som själva tjänandet av pengar bidrar till din totala förmögenhet. Den är minst för att den är den minst viktiga i förhållande till de andra två pilarna.

Steg 2. Att spara pengar

Det andra steget är att spara de pengar man tjänar – egentligen en no-brainer. Om du sparar pengar så får du mer pengar. På bilden representeras detta med en lite större pil än pilen från tjäna pengar. Det vill säga att själva sparandet ökar din förmögenhet mer än själva tjänandet av pengar – dock är det fortfarande inte det viktigaste steget på väg mot rikedom.

Steg 3. Att investera pengar

Det tredje steget är egentligen det absolut viktigaste i processen att bygga sig en förmögenhet. Detta är nämligen det första steget där du inte tjänar pengar i utbyte mot ditt arbete (läs: din tid) utan dina pengar jobbar för dig.  Det tredje steget är tätt förknippat med nästa steg.

Steg 4. Ränta på ränta

När dina pengar har börjat jobba för dig istället för att du jobbar för dem så upplever du även en hävstång i form av ränta-på-ränta effekten. Dina intjänade pengar bidrar alltså till att tjäna ytterligare mer pengar.

Hur det hänger ihop

Som du kan se ovan så hänger alla tre stegen ihop och ingen av dem kan tas bort utan att kedjan bryts – det vill säga att du måste kunna hantera alla dessa tre fundamentala koncept för att bli; rik, ekonomiskt oberoende eller fri – beroende på vad du väljer att kalla det.

Vad man alltså behöver göra är att:

 1. Öka sina inkomster genom att t.ex.
  1. Begära löneförhöjning
  2. Utöka sin verksamhet
 2. Spara mer av sina intjänade pengar
  1. Minska dina passiva utgifter
  2. Minska dina aktiva utgifter
  3. Lägg om lån, försäkringar etc.
 3. När du börjar få ihop ett kapital kan du börja i investera i tillgångar som i sin tur skall generera mer pengar. Det är här du bör lägga ner mest tid och enerig på att lära dig eftersom det är den viktigaste biten i resan.

En viktig insikt som följer av ovanstående är att försöka se pengar som ett verktyg som i sin tur skall generera mer pengar. Fundera för varje utgift var hade jag kunnat investera dessa pengar för att kunna köpa en tillgång som ger mig pengar kontinuerligt?

Slutligen ett tips på vägen – det är nästan alltid de enklaste koncepten som är de svåraste att genomföra. Därför är det bra att möta upp med reskamrater längs vägen  som kan ge en stöd och hjälp på vägen. Jag vill gärna reskamrater och om  du känner det samma så är du välkommen att kontakta mig! Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela